Pentru cei care nu știu ce înseamnă o cameră pinhole, aflați că este cea mai rudimentară formă a unui aparat de fotografiat. De fapt, a fost primul aparat de fotografiat construit vreodată, iar în Renaștere era folosit pentru a desena perspectival corect. Pinhole înseamnă literalmente gaură de ac. Aparatul este practic o cutie cu material fotosensibil înăuntru și o gaură mică prin care pătrunde lumina emanată de obiectele pozate. Această mică deschizătură simulează, de fapt, diafragma unui aparat serios.
Fie că ești pasionat sau nu de fotografie, este o ocazie bună să experimentezi cu o asemenea cameră. O poți construi acasă fără prea mare bătaie de cap, iar fotografiile pe care le faci pot fi o modalitate de a-ți antrena creativitatea.
Cum funcționează?
Principiul este simplu. Dacă ești familiar cu ideea de cameră obscură, prezentă inițial la Leonardo DaVinci, vei înțelege. Aparatul este format dintr-o încăpere etanșă la lumină, vopsită cu negru înăuntru și o gaură foarte mică care acționează ca un obiectiv. Imaginea formată prin pătrunderea luminii în orificiu este reală și răsturnată și se va proiecta pe filmul fotografic.
Pentru a înțelege mai bine principiul de funcționare, poți testa cu două cutii de carton și o foaie de calc. Iată cum:
- Tai câte un perete al fiecărei cutii.
- În cutia nr. 1 faci o gaură minusculă în peretele opus celui tăiat.
- În cutia nr. 2 faci un pătrat mic prin care să te poți uita în peretele opus celui tăiat. Trebuie să se asemene cu o gaură de cheie.
- Acoperi peretele cutiei nr. 1 cu o foaie de calc. Ai grijă să fie bine întinsă!
- Lipește cele două cutii cap la cap, pe partea unde ai îndepărtat pereții, astfel încât o să-ți iasă o cutie mai lungă, la mijloc cu foaia de calc, la un capăt cu gaura minusculă și la celălalt cu pătratul.
- Când te vei uita prin gaura mai mare, vei observa principiul pe care funcționează camera: imaginea intră pe gaura mică și este inversată pe materialul fotosensibil dinăuntru, fără lentile sau oglinzi.
Ce îți trebuie?
- O cutie, normal, cât mai etanșă, prin care să nu intre lumina. Dacă e paralelipipedică sau tubulară, este ce-ți trebuie.
- În caz că nu e neagră pe dinăuntru, ai nevoie de vopsea neagră pentru interiorul cutiei.
- O foiță de aluminiu pentru „diafragmă”. Pinhole-ul se face dintr-o bucată de staniol găurită cu un ac care se lipește de aparatul din hârtie pe peretele din spatele obturatorului. Cu cât gaura este mai mică, cu atât imaginea va ieși mai clară (dar vei avea nevoie de timp de expunere mai lung, evident).
Cum procedezi?
După ce ai decupat în cutie un pătrățel, în dreptul căreia ai lipit foița de aluminiu găurită, trebuie să fixezi în interiorul cutiei hârtia fotografică. Ai grijă să faci acest lucru pe întuneric pentru a nu voala filmul.
Obturatorul, de care menționam mai devreme, este o bucată de hârtie opacă care în poziția ridicată este în fața găurii (pinhole-ului), dar de multe ori se folosește și degetul. Dezavantajul degetului constă în faptul că trebuie să ții apăsat în jurul găurii până când poți pune aparatul într-un loc izolat de lumină, ceea ce poate fi un obstacol major dacă ești în aer liber.
Acum tot ce trebuie să faci este să ieși din casă și să experimentezi. Găsește un subiect, așază aparatul cât mai fix, descoperă gaura și așteaptă. Pinhole-ul cere o expunere mai lungă, care poate varia de la secunde la minute, dar îți vei da seama de asta odată ce începi să faci fotografii. Sunt multe șanse ca siluetele umane sau obiectele să apară fantomatice, dar asta face parte din plăcerea de a face poze cu o asemenea cameră.
Iată câteva din experimentele mele (cele mai reușite, ce-i drept). Ce părere aveți? Aștept poze făcute cu camerele voastre pinhole, eventual și poze ale camerelor. Eu n-am făcut poză la construcția mea, dar cu siguranță ar fi fost o amintire amuzantă, căci prima am făcut-o chiar dintr-o cutie de lapte.
Au comentat
19.10.2015
Andra Dalma
Haha! ce idee tare
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
01.09.2016
Victor Antohe
interesant, nu m-as fi gandit .
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
06.08.2018
Elena Costache
Nu pare chiar foarte simplu dar ideea este foarte interesanta!
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
INTRĂ ÎN CONT