Începutul poveștii brânzei la Napolact
Cu ceva mai multe primăveri în urmă, pe la începutul anilor 2000, repede s-a dat șfară-n țară că undeva, chiar în inima Ardealului, o fabrică de lapte făurea una din cele mai bune și delicioase brânzeturi cunoscute de întreg neamul românesc: telemeaua. Oamenii din fabrica de la Baciu, căci așa-i zice, produceau cu multă pasiune și grijă brânza telemea Napolact al cărei secret era cunoscut doar de bătrânii baci ce-și petreceau aproape toată viața înconjurați de prezența mioarelor și a bovinelor. Ceva mai târziu, în 2015, după ce telemeaua a ajuns pe mesele tuturor românilor, fabrica de la Baciu a crescut într-un an cât alții în 10. Astfel, Napolact a decis că fabrica de la Baciu, Cluj, să devină principalul centru de brânzeturi al FrieslandCampina în România.
Care este secretul brânzei telemea?
Multă lume s-a întrebat care este taina gustului brânzei Napolact: de ce este așa gustoasă? Cum de este așa cremoasă? Răspunsul este unul pe cât de simplu pe atât de fascinant: Telemeaua Napolact este produsă integral tradițional, cu multă grijă, pricepere și iubire, cu lapte exclusiv din sânul fermelor din Ardeal.
Cum ne dăm seama că o telemea este de calitate?
Cel mai important parametru al calității este laptele ce este folosit. Pentru ca o telemea să fie de calitate este necesar ca laptele utilizat să conțină un nivel mare de proteine. Napolact, asemenea oricărui bătrân rege de basm are trei “fii” cu care se mândrește nespus: telemeaua Huedin, maturată 3 săptămâni, cu un gust puternic; telemeaua cremoasă, cu gust domol, cea mai îndrăgită de români și, nu în ultimul rând, telemeaua proaspătă, ținută mai puțin la maturat.
Cum se produce o telemea tradițională?
Pe lângă originea locală a laptelui utilizat, ceea ce deosebește cu adevărat telemeaua Napolact de alte brânzeturi de pe meleagurile Românești este procesul inedit de creație al acesteia. Procesul nu este în întregime automatizat, tradiția fiind literă de lege. O telemea adevărată respectă cu sfințenie rețeta tradițională: lapte curat din fermele Ardelenești, culturi lactice și cheag și nu în ultimul rând saramura. Oamenii din fabricile Napolact lucrează de zor pentru a obține cele mai bune brânzeturi. Aceștia conturează și simt bobul de brânză. Telemeaua este supusă atenției pe tot procesul de creație și după acesta prin degustare, totul în vederea asigurării celor mai înalte standarde de calitate.
Au comentat
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
INTRĂ ÎN CONT