Pentru că leurda este în plin sezon, m-am gândit să nu vă las să căutați prea mult despre cum s-o folosiți. Se pot prepara chestii delicioase cu leurdă și în plus, are și o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Ce este leurda?
Leurda este unul dintre cei mai puternici detoxifianți pe care ni-i oferă natura. Purfică sângele și are efecte puternice asupra colesterolului, răcelilor, stărilor depresive, tensiunii arteriale, infecțiilor și asteniei de primăvară. Însă ce este mai important este faptul că dă o aromă incredibilă mâncărurilor în care este folosită.
Așa că primăvara asta te sfătuiesc să nu ocolești leurda. Iată mai jos două rețete fabuloase în care poți folosi această plantă de sezon!
- 2 căni dovlecei verzi (zucchini)
- 1 mână mică de leurdă
- ¾ cană tahini
- ¼ cană ulei de măsline
- ½ cană suc de lămâie
- 1 linguriță pudră de chimion
- 1 linguriță paprika
Mod de pregătire:
Se amestecă toate ingredientele – se mai poate potrivi cu apă dacă dovleceii nu lasă mult lichid. Se pot folosi și boabe de năut încolțite, însă pentru a fi mai ușor de digerat e bine să fie gătite puțin la abur în prealabil sau ținute în apă fierbinte, la limita fierberii, cca 5 min pentru a se înmuia. Nu vor mai fi crude, însă sunt încă sănătoase și ușor de digerat.
- 2 fruce de avocado coapte
- ½ cană semințe de cânepă/caju/semințe de pin/nuci de macademia
- O mână de frunze de leurdă
- Câteva crenguțe de pătrunjel
- 2 linguri ulei de măsline
- Sucul de la ½ lămâie mică
- ½ cană de apă
- Sare, pudră de paprika, cayenne sau chili
Mod de pregătire:
Amestecă până la omogenizare și mai adaugă apă dacă este nevoie. Se depozitează într-un borcan de sticlă cu capac și se acoperă cu ulei de măsline pentru a evita contactul cu aerul și pentru conservare. Se poate folosi la salate, paste, sos pentru cartofii la cuptor.
Sper să vă placă! Nu sunt două rețete comune cu leurdă, dar sunt foarte gustoase. Tu cum folosești leurda în bucătărie?
Au comentat
24.03.2016
Elena
Leurda, loboda, urzicile, toate dau startul primaverii. E o placere sa te duci acum la piata cu atatea bunatati!
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
27.08.2016
Adina Dajma
E delicioasa
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
02.09.2016
Chiper Ion
notat si de tinut minte
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
04.09.2016
Adrian Nicolae
nu prea o consum
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
05.09.2016
Cornel Crisu
2 retete interesante
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
21.09.2016
Maria Maria
Am descoperit-o de curand-extraordinara.
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
21.09.2016
Victor Antohe
de cativa ani consum si eu leurda primavara
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
13.10.2016
Ionel Duminicescu
In general, toate legumele, zarzavaturile de culoare verde sunt cu adevarat bune pentru sanatate
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
30.11.2016
Smarandache Daniella
Multumim pentru reteta!
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
15.12.2016
Ionel Duminicescu
Am auzit eu ca leurda este una din plantele minune ce creste pe meleagurile noatre.
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
27.05.2017
Gaftoneanu ioan
Cea mai buna din toate ,tine glicemia sub control
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
24.07.2018
OPREA NETA-AZALIA
Trebuie sa fie foarte gustos
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
03.09.2018
Ovidiu Gusetu
La salată și paste este cea mai bună.
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
17.11.2019
Adina Ipate
La Sarata Monteoru din Buzau gasiti leurda.
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
INTRĂ ÎN CONT