Toți am auzit cel puțin o dată despre cum micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar dacă e să fim sinceri, câți dintre noi luăm un mic dejun adecvat? Și când spun adecvat, mă refer la a ne oferi mai mult de 10 minute pentru această masă și a nu mânca o cană de cafea. Adevărul este că cei mai mulți dintre noi, din lipsă de timp, mâncăm ceva în grabă sau chiar nu mâncăm deloc. Doar că acest obicei, cu siguranță, nu este începutul unui stil de viață sănătos. Și poate că știm deja asta, dar nu strică să ne reamintim. Eu recunosc. Da, sunt unul din oamenii aceia care sunt conștienți de beneficiile unui mic dejun sănătos, dar de multe ori nu reușesc să-mi fac programul în așa fel încât să nu sar peste.
De ce este micul dejun important?
Dar cum orice dezvăț are și un învăț, de fiecare dată când îmi dau seama că stilul meu de viață nu este tocmai echilibrat, îmi amintesc de toate lucrurile bune pe care le am de pierdut. Și poate și ție îți va fi util să știi de ce specialiștii în nutriție se tot bat cu pumnii în piept pentru micul dejun. În primul rând, trebuie să știm că această masă înseamnă energie și este energie pe care putem să o folosim întreaga zi dacă știm ce să mâncăm. Ansamblu de vitamine și minerale, este masa care ne poate ține activi, fresh și odihniți întreaga zi. Și mai mult decât atât, medicii au descoperit că micul dejun poate scădea riscul diabetului zaharat, ținând sub control apetitul și glicemia. Ca să nu mai spun, că stimulează metabolismul și accelerează arderile de calorii. Altfel spus, te poate ajuta să îți ții greutatea sub control. Ceea ce, să recunoaștem, este un impuls puternic pentru noi toate. Mai ales când avem atâtea lucruri de făcut într-o zi și uneori nu reușim să avem o alimentație tocmai sănătoasă.
Ce să mâncăm?
Este mult mai ușor decât am crede să avem o alimentație sănătoasă. Trebuie doar să fim puțini atenți la ce să includem într-o masă astfel încât să avem parte de toți nutrienții de care are nevoie organismul nostru. Așadar, iată, pe scurt ce ar trebui să conțină micul dejun:
- Cereale integrale pentru că furnizează carbohidrați;
- Produse lactate și legume care conțin calciu;
- Proteine din carne, ou, migdale, nuci sau semințe;
- Fructe bogate în minerale și vitamine.
Idei de mic dejun
Înainte să-ți spun care sunt trei dintre alegerile mele preferate pentru mic dejun, nu uita că cel mai important este să îți acorzi timp pentru această masă în fiecare zi, fără excepție. Totul pornește de aici: sănătatea, starea ta de bine și buna-dispoziție. Când trec prin perioade în care ajung să omit micul-dejun, mă resimt imediat și asta se vede în starea mea de spirit. Așa că, un mic dejun în tihnă este cheia zâmbetelor matinale.
Iată preferatele mele:
Au comentat
20.12.2017
Ovidiu Gusetu
Și eu încerc, pe cât posibil, să nu s-ar peste mic dejun.
Vezi toate răspunsurile Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
22.01.2018
elena adina pandrea
De obicei sar peste micul dejun, dar cand il iau, e compus dintr-un iaurt cu cereale si, eventual, o banana.
Vezi toate răspunsurile19.09.2018
Ovidiu Gusetu
Să fie sănătos și hranitor.
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
21.07.2018
OPREA NETA-AZALIA
O veche zicala spune sa mancam la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator.
Vezi toate răspunsurile18.08.2018
Ovidiu Gusetu
Adevarat. Să nu uităm de micul dejun.
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
INTRĂ ÎN CONT