Hai s-o spunem pe-aia dreaptă! Una dintre cele mai mari bucurii de sărbători este faptul că putem să savurăm în tihnă și pe săturate bucate nemaipomenit de gustoase. Iar dintre toate preparatele specifice, unul sigur este nelipsit de pe orice masă. Poți ghici care?
Cozonacul – deliciul tradițional de sărbători
Ei bine, nu putem să negăm că această bunătate dă gust și savoare Paștilor. Eu, una, nici nu pot să-mi imaginez cum ar arăta masa fără cozonac. Poate și pentru că îmi amintește de copilărie, de truda bunicii când pregătea plăcintele, prăjiturile și cozonacii și de privirea ei plină de dragoste și împlinire când ne vedea cum ne bucurăm la fiecare bucățică.
Dar te-ai gândit vreodată să reinterpretezi rețeta de cozonac?
Deși eu cred în continuare că rețeta bunicii este cea mai bună dintre toate, la un moment dat am simțit nevoia de puțină diversitate. Mi-am dorit să o păstrez, dar să-i adaug și un plus de aromă, așa că m-am pus pe încercat diferite rețete.
Mai jos, o s-o găsești pe cea care mi-a plăcut cel mai mult:
Cozonac cu portocale, ciocolată neagră și ghimbir
De ce ai nevoie pentru aluat?
450 g faină, 15 g drojdie proaspătă, 200 ml lapte Napolact din inima Ardealului 3,5% grăsime, 50 g unt Napolact cu 82% grăsime, 2 ouă, ¼ linguriță de sare, 2 linguri zahăr, 1 linguriță pudră de portocale, 1 linguriță pudră de ghimbir
De ce ai nevoie pentru umplutură?
40 g unt Napolact cu 82% grăsime, cacao, 100 g ciocolată neagră, coajă rasă de la o portocală, 100 g de zahăr, 1 ou pentru uns
Cum se face?
- Pune 100 ml de lapte pe foc, împreună cu zahărul. Când laptele este călduț, oprește focul și adaugă drojdia. Lasă amestecul timp de 10 minute.
- Între timp, cerne făina împreună cu sarea, pudra de ghimbir și pudra de portocale. În mijloc, fă o gaură și toarnă acolo maiaua, apoi ouăle și cei 100 ml de lapte rămași.
- Frământă aluatul până când devine moale și nelipicios. Mai frământă-l încă 10 minute, iar apoi adaugă untul moale și frământă până când acesta este complet încorporat. Lasă aluatul la dospit pentru o oră și jumătate, într-un loc cald.
- După ce s-a dospit, împarte-l în două bucăți egale. Întinde o bucată într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de aproximativ jumătate de centimetru și unge cu jumătate din cantitatea de unt.
- Presară puțină cacao, 50 g de zahăr și coaja rasă de portocală. Peste toate acestea, pune 50 g de ciocolată tocată mărunt.
- Rulează cu grijă foaia de aluat și procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat.
- Pune cele două suluri în tăvi de cozonac, tapetate anterior cu hârtie de copt sau cu făină și ulei.
- Ține cozonacii aproximativ 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 190 de grade.
Apoi, lasă-i să se răcească un pic și poftă bună! Cum ți se pare rețeta? Ai încerca-o?
Au comentat
26.07.2018
OPREA NETA-AZALIA
Cozonacul făcut în casă este extraordinar.
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
02.08.2018
Ovidiu Gusetu
Este altceva şi este de apreciat!
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
08.11.2018
Viorica Gemanar
Spectaculoasă! Multumim
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
17.04.2019
Alecsandra Rusu
mmm.. ce bine arata! trebuie sa fie delicios!
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
INTRĂ ÎN CONT