Experiența de săptămâna aceasta începe dis-de-dimineață, în bucătarie. V-am arătat în episoadele trecute că lactatele pot fi folosite cu succes în alimentație nu doar ca atare, ci și în calitate de ingrediente. Iar rețeta din acest episod este una tradițională, pe care am văzut-o prima dată la... Broșteni, în Carpații Orientali. Acolo, în inima Moldovei, totul se gătește cu smântână. După câțiva ani, am redescoperit-o în inima Balcanilor, cu iaurt gras în loc de smântână.
Rețeta mai domoală de astăzi: ochiuri în iaurt
Asta presupune să nu mai folosim uleiul pentru a prăji, ci cel mult pentru a asezona la final mâncarea, pentru un plus de gust.
Iată și rețeta:
Aveți nevoie de ouă, iaurt Napolact BIO, ulei presat la rece, condimente.
Puneți iaurtul în tigaie, în loc de ulei, și încălziți până iaurtul fierbe. Când s-a încins, adăugați ouăle și pregătiți-le așa cum pregătiți, de regulă, ochiurile la capac. Adăugați, spre final, condimentele (neapărat boia dulce sau iute, să dea culoare, oregano, cimbru, maghiran, tarhon, mentă sau orice alte verdețuri, la alegere). Eu am folosit boia, oregano și maghiran, că e parfumat, dar nu țin morțiș să-mi respectați rețeta; vă las să inovați în bucătărie, nu?
Și acum să revenim la văcuțe.
Nu putem vorbi despre o experiență completă în Munții Apuseni fără să mulgem măcar o văcuță. Dar, până acolo, haideți să vedem puțin ce e cu vacile și care e rostul lor în gospodăriile din Ardeal și de pretutindeni.
DESPRE ISTORIA VACILOR & RASE DE VACI
Vacile sunt domesticite încă de acum 5000 de ani, dintr-o specie de bovine care acum este extinctă. Domesticirea vacilor se pare că a fost un mare salt înainte în civilizația umană, în prezent vacile asigurând peste 95% din producția de lapte la nivel mondial.
Sunt multe rase de vaci, în Europa cele mai cunoscute fiind Holstein, Montbeliard, Jersey, Charolaise, Angus, Simmental etc. La noi în Ardeal, statul oferă subvenții pentru păstrarea rasei Bălțată Românească, o rasă puternică și rezistentă, adaptată zonelor de altitudine.
Am auzit povești faine despre vacile locului de la domnul Avram Roșu, unul dintre fermierii pe care i-am cunoscut aici, în platoul Mărișel; dumnealui povestea, de pildă, că a adus câteva vaci de lapte dintr-o alta rasă, de câmpie, din zona Mărgău, dinspre Bihor. De la 18 litri pe zi, cât dădeau bălțatele, vacile de câmp, despre care povestea amuzat, ajunseseră să dea abia 2 litri pe zi. Pur și simplu, nu se adaptau la viața aspră din platou, de la peste 1000 de metri altitudine, cu ploaie multă și nopți reci, chiar și vara.
VĂCUȚELE DIN APUSENI & FERMIERII LOR
Bălțatele din zonă, însă, se simt excelent aici. Pleacă singure la pădure, se autogospodăresc în mini-cirezi și nu e nevoie să le îngrijești prea mult pe perioada verii, ele făcând singure, zilnic, drumul de acasă spre pășunea montană și înapoi.
Am depănat cu domnul Roșu povești despre fauna din zonă, despre cum au grijă vacile să nu le ia ursul toamna, să se adăpostească de ploaie, să aducă vițeii acasă seară de seară și să se lase mulse până la 15-20 de litri de lapte pe zi, sau chiar mai mult!
Oamenii de aici își iubesc vacile ca pe ochii din cap. Deși normele pentru producția de lapte ecologic prevăd ca furajele să fie produse tot aici, local, fără adaosuri sau chimicale în agricultură, oamenii făceau asta oricum de secole. Acum au și acte pentru certificare ecologică, care e făcută independent, pentru fiecare fermă cu care Napolact lucrează pentru colectarea de lapte ecologic.
Este remarcabil cum fermierii au grijă de aceste văcuțe, pe care le consideră parte din familie. Tot ce produc local dau vacilor, care primesc aceste furaje ca o completare la păscutul zilnic - un tip de agricultură pe care nu prea îl mai vezi în alte colțuri de Europa, unde totul este mecanizat și aranjat din punct de vedere economic. Aici, încă mai beneficiem de această oază de agricultură tradițională, cum a fost lăsată de secole.
Trebuie să mergeți la Mărișel să vedeți cu ochii voștri cum o familie poate îngriji până la 20 de vaci de lapte, un efort deloc mic. Mai ales că oamenii din Mărișel care au vaci încă le mulg manual, ca odinioară...
ÎN ÎNCHEIERE
Am profitat de acest moment pentru a mulge și eu una dintre vacile de la ferma domnului Avram Roșu. O experiență pe care o recomand oricui. Am obosit după o producție de numai un litru, obișnuit mai mult cu butoanele de pe tastaturi și aparate foto. Dar am băut repede jumătate din el pe loc, ca să nu fiu nevoit să justific faptul că m-am oprit așa de repede, în amuzamentul general al familiei Roșu.
Și, uite-așa, m-am îndrăgostit de Bălțata Românească!
Campania ''În căutarea naturii pure'', o producție Napolact BIO, a început cu un prim video de manifest și continua astăzi cu episodul 4. Îl puteți urmări acum, aici: https://intihna.ro/naturapura
Vizionare plăcută și poftă bună!
Au comentat
27.08.2016
Adina Dajma
Maine incerc reteta,acum deja e prea tarziu :(
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
31.08.2016
Crisu Maria Eufrosina
Multumesc pentru reteta
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
01.09.2016
Elena Patrascu V...
Cu siguranta voi incerca reteta de ochiuri in iaurt.
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
03.09.2016
Alionte Andreea
Vacutele din apuseni si fermierii lor
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
16.09.2016
Cretu Valentina
vacute
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
31.10.2016
Ionel Duminicescu
Natura pura, inseamna sanatate curata
Răspunde și tuPentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
Pentru a lăsa un comentariu, te rugăm să intri în cont!
INTRĂ ÎN CONT